5 vrst električnih koles: od mestnih do športnih modelov

Električna kolesa postajajo vedno bolj priljubljena, saj navdušijo prav vsakogar, ki se odloči za preizkus in testno vožnjo.

Kolesarjenje z njimi je namreč čisti užitek, saj vam pri poganjanju pedal pomaga elektromotor. Zato so električna kolesa primerna tako za mestno vožnjo kot za vožnjo kjerkoli drugje, pomembno je le, da izberete ustrezno električno kolo zase.

Električna kolesa omogočajo kolesarjenje z veliko manj napora in z večjim pospeškom, pa naj bo to v strm klanec, po gozdni poti ali po mestu.

Tako kot klasična kolesa namreč tudi električna kolesa delimo na več vrst, ki so prilagojene temu, po kakšnem terenu z njimi vozimo.

Gorska električna kolesa se uporabljajo predvsem za lajšanje strmih vzponov, saj je z njimi vožnja v vsak klanec veliko manj naporna in veliko bolj udobna, saj vam pri poganjanju pedalov pomaga elektromotor. Zaradi tega boste na vrh klanca ali hriba prišli veliko hitreje in z manj napora, zaradi česar bo spust še večji užitek.

Cestna električna kolesa so namenjena cestni vožnji na daljše razdalje. Takšna vožnja s pomočjo električnega motorja ne bo le bolj udobna, ampak tudi hitrejša, saj takšno kolo omogoča večji pospešek. To vam pri cestnem kolesarjenju na daljše razdalje lahko pride še kako prav, zato so takšna električna kolesa primerna za vse, ki se radi odpravljate na daljše kolesarske ture.

Treking električno kolo je namenjeno vsem, ki radi kolesarite na daljše razdalje po ravnini, vendar ne le po asfaltu, ampak kdaj pa kdaj zaidete tudi na makadam ali kakšen drug teren. Električni pogon bo poskrbel za to, da se boste lahko odpravili na daljše kolesarjenje, četudi nimate ravno veliko kondicije. Pedala boste seveda morali še vedno poganjati, a boste za to porabili veliko manj moči kot pri klasičnem kolesu.

Mestno električno kolo je super rešitev za vse, ki bi se radi v službo, v šolo ali po opravkih odpravili s kolesom, vendar pa v mesto ne bi radi prisopihali preveč zadihani in čisto preznojeni. S pomočjo električnega kolesa bo poganjanje lažje, pa tudi klance boste lažje prevozili. Poleg tega pa boste pot prevozili v krajšem času, kar pomeni, da vam bo pot do mesta vzela manj časa. Mestno električno kolo predstavlja dobro alternativo javnemu prevozu, omogoča ekološki način prevoza ter poskrbi za to, da pridobite tudi nekaj kondicije.

Na kaj paziti pri nakupu električnega kolesa?

Čeprav so električna kolesa postala že kar uveljavljena in jih lahko na cestah, po mestih ter povsod drugje vedno pogosteje videvamo, pa takšno kolo marsikdo vseeno kupuje prvič.

Če to velja tudi za vas, potem vam svetujemo, da ste pri nakupu električnega kolesa v Enduru pozorni na to:

  • da izberete primerno električno kolo za teren, po kakršnem se boste vozili,
  • kakšna je moč elektromotorja in kako kakovosten je ta,
  • da izberete električno kolo z baterijo vsaj 300 Wh,
  • da ima izbrano električno kolo čim bolj vzdržljivo baterijo,
  • kakšen je doseg baterije in kakšen je njen čas polnjenja,
  • da je kolo čim lažje (na to vpliva tudi teža in velikost elektromotorja).