Klime brez zunanje enote za norveško podnebje

Split klime brez zunanje enote v primerjavi s kanalskimi klimatskimi napravami ne zagotavljajo dovolj velikega pretoka zraka. Zračne enote so manjše in ne morejo dovajati velikih količin zraka. Informacije smo povzeli iz gama.si, spletne strani o klimah brez zunanje enote.

Pogoste težave s klimatsko napravo brez zunanje enote in rešitve

Pri vsaki napravi lahko občasno pride do težav in klime brez zunanje enote niso nobena izjema. Oglejmo si nekaj najpogostejših težav s klimatskimi napravami in se naučimo, kako jih rešiti.

Iztekanje vode (v zaprtih prostorih)
Najpogostejši razlog za puščanje vode v notranji enoti je, da se odtok kondenzata zamaši in ne omogoča odtekanja kondenzirane vode iz uparjalnika. Ta prelivajoča se voda se nato iz notranje enote izliva ven in kaplja po stenah in tleh spodaj.

To težavo je enostavno odpraviti in to lahko storite sami! Izklopite klimatsko napravo, snemite sprednji pokrov in s krpo ali suhim sesalnikom odmašite odtok. Malo kisa v odtoku lahko pomaga uničiti alge in glive v odtoku, s čimer odpravite tudi morebitni vonj.

Iztekanje vode (na prostem)

Ob zunanji enoti lahko pogosto opazite lužo vode. Razlogov za to je lahko več, med drugim tudi pokvarjena posoda za kondenzat, slabo tesnilo klime brez zunanje enote, nepravilna namestitev itd. Hitro izklopite klimatsko napravo in pokličite serviserja za klime brez zunanje enote, da reši težavo. Najbolje je, da tovrstnih izzivov ne opravljate sami.

Puščanje hladilnega sredstva

Hladila za klime brez zunanje enote lahko včasih uhajajo skozi cevno omrežje in oddajajo oster vonj. Poleg tega se lahko zmanjša tudi hladilna ali ogrevalna moč klime brez zunanje enote, vi pa ne boste občutili nobene razlike v temperaturi v prostoru.

Za enostavno popravilo manjšega uhajanja lahko hladilno sredstvo dolijete. Če pa gre za večjo napako, bo morda treba zamenjati celotno cev hladilnega sredstva. O ustrezni rešitvi te težave se posvetujte s strokovnjakom za klimatskih naprav.

Umazan filter

Zamašen zračni filter lahko prisili vašo klimatsko napravo, da dela težje, da zagotovi enako raven pretoka zraka. Učinkovitost vašega sistema se lahko zmanjša in klima brez zunanje enote ne bo dosegla potrebnega ogrevanja ali hlajenja. Filter klime brez zunanje enote je dobro zamenjati vsake tri mesece. Zamašen ali umazan filter lahko očistite tako, da ga izvlečete iz notranje enote in sperete pod tekočo vodo. Pustite ga zunaj, da se posuši, nato pa ga vstavite nazaj v klimatsko napravo.

Zamrznjena tuljava uparjalnika

Klima brez zunanje enote lahko preneha ogrevati in hladiti zaradi zamrznjene tuljave uparjalnika. Do te težave lahko pride, če klima brez zunanje enote ne prejema potrebne količine pretoka zraka. To je lahko posledica nabiranja prahu, umazanije in umazanije na tuljavi uparjalnika ali zaradi blokiranega dovoda zraka. Če želite rešiti to težavo, izklopite klimatsko napravo in pustite, da se tuljava uparjalnika odmrzne. Po potrebi lahko uporabite tudi sušilec za lase. Ko se led stopi, tuljavo uparjalnika temeljito očistite s stisnjenim zrakom ter se prepričajte, da dovod in filter nista zamašena.

Okvara ventilatorja klime brez zunanje enote

Zunanja enota klime brez zunanje enote odstranjuje toploto iz hladilnega sredstva in jo oddaja v okolje. Ventilator v notranjosti enote piha nad tuljavami kondenzatorja in hladi hladilno sredstvo. Če ta ventilator ne deluje, kot je predvideno, se proces prenosa toplote prekine in klima brez zunanje enote ne greje ali hladi tako učinkovito. Če se kompresor sproži, lahko pride do poškodb. Če je ventilator prenehal delovati, odklopite klimatsko napravo iz električnega omrežja in odstranite zunanje ohišje zunanje enote. Preverite, ali so v enoti kakšne smeti ali glodavci, in jih očistite. Če z vizualnim pregledom ne odkrijete ničesar, bi bilo dobro, da se posvetujete s strokovnjakom.