Minister za zunanje zadeve dr. Rupel na delovnem obisku v Kraljevini Norveški

Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Dimitrij Rupel je bil na delovnem obisku v Kraljevini Norveški. Zaključil je že s pogovori s svojim gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve Thorbjornom Jaglandom. Ministra sta odnose med državama ocenila kot prijateljske in dobre. Glavna tema pogovora je bilo slovensko približevanje zvezi NATO. Pri tem si seveda želimo norveške podpore in veseli nas, da je minister za zunanje zadeve Jagland povedal, da Norveška zagovarja politiko odprtih vrat zavezništva, da kandidatkam priporoča dosledno izpolnjevanje akcijskega načrta za članstvo, da bo kandidatke ocenjevala na podlagi njihovih lastnih dosežkov ter da nas v kontekstu vsega tega vidijo kot močno kandidatko za povabilo v NATO v Pragi 2002.

Na pogovorih je beseda tekla tudi o širitvi Evropske unije, saj je Norveška kljub temu, da je sama na referendumu že dvakrat zavrnila članstvo v EU, zainteresirana za razširitev unije, kajti le-ta bi hkrati pomenila tudi razširitev Evropskega ekonomskega prostora, katerega članica je Norveška. Ministra sta govorila o trenutnih razmerah v Jugovzhodni Evropi, predvsem o položaju v Makedoniji. Norveški minister Jagland je predstavil njihovo delovanje v VS OZN, katerega nestalna članica je za obdobje dveh let Norveška postala s 1.1.2001. V zvezi s tem je norveški minister predstavil aktualne zadeve, katere trenutno obravnava VS OZN.

Norveška in Slovenija uspešno sodelujeta v okviru Mednarodne fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min, v katerega je Norveška prispevala skoraj 7 milijonov ameriških dolarjev, ter v okviru Mreže za človekovo varnost – tako, da se bosta ministra v okviru ministrskega zasedanja te pobude najverjetneje ponovno sestala že prihodnji teden.

Tako kot svojim danskim in islandskim sogovornikom včeraj in predvčerajšnjim, je minister dr. Rupel tudi norveškega kolego zaprosil za podporo pri predsedovanju Slovenije OVSE 2005 oz. 2006 in pri včlanjevanju v OECD. Minister Jagland je napovedal, da bo Norveška v Ljubljani v kratkem odprla veleposlaništvo.

Po srečanju z gostiteljem zunanjim ministrom Kraljevine Norveške Thorbjornom Jaglandom se je minister dr Rupel v okviru obiska v Oslu sestal s predsednico parlamenta Kirsti Kolle-Grondahl, ki med 7. in 10. majem letos prihaja na obisk v Slovenijo. Predstavil ji je položaj v Sloveniji ter glavni zunanjepolitični prioriteti – vključitev v EU in NATO. O slednjem je minister govoril tudi s predstavniki zunanjepolitičnega odbora parlamenta, ki so ministru v zvezi z vključitvijo v NATO zastavljali tudi konkretna vprašanja. Članstvo Slovenije v NATO je bilo tudi tema pogovora z obrambnim ministrom Bjornom Tore Godalom, ki ga je minister dr. Rupel prav tako povabil na obisk v Slovenijo. Tudi obrambni minister Godal je povedal, da Norveška podpira politiko odprtih vrat zavezništva, uravnotežen pristop k širitvi ter od kandidatk pričakuje izpolnjevanje akcijskega načrta za članstvo. Po pogovoru so bili bilateralni odnosi med državama na obrambnem položaju ocenjeni pozitivno, izraženo je bilo pričakovanje, da se bodo v taki smeri še nadaljevali in razvijali.