Norveška je za Slovenijo zakleta dežela

— 12 September 2012

Po petkovem porazu s Švico (0:2) je naša reprezentanca včeraj v Oslu proti izbrani vrsti Norveške zabeležila nov neuspeh. Stojanovičevi izbranci so srečanje izgubili v zadnjih izdihljajih srečanja, ko je Kelhar napravil prekršek za najstrožjo kazen, ki so jo Norvežani realizirali.

Slovenska nogometna reprezentanca. Foto: www.nzs.si

Enajsterica, ki je včeraj v Oslu začela, je obetala drugačno boljšo predstavo od petkove enajsterice. Vendar pa smo imeli že na začetku nesrečo saj se je v 4. minuti poškodoval Valter Birsa, ki ga je Stojanovič zamenjal s Pečnikom. Slovenija je začela solidno, čeprav so bili na začetku Norvežani malce boljši, je bila tekma enakovredna. V 16. minuti je imela Slovenija prosti strel. Po dobro izvedenem strelu in slabi reakciji norveškega vratarja je prišla žoga do Šulerja, ki jo je z nekaj sreče in s pomočjo norveškega nogometaša pospravil v gol in Slovenija je vodila sredi Osla. Veselje vodstva ni trajalo dolgo saj so Norvežani izenačili že po desetih minutah, ko je z glavo zadel Hendriksen, na katerega so naši branilci pozabili. Do konca polčasa ni bilo večjih priložnosti in reprezentanci sta z zasluženim remijem odšli na odmor.

V drugem polčasu so se naši fantje osredotočili na branjenje izida s prvega polčasa in tako prepustili igro Norvežanom. Tako so v drugem polčasu pretežno napadali Norvežani in bili boljša ekipa. Domačini so pritiskali in v sodnikovem podaljšku so naši fantje imeli kar nekaj sreče, da so ohranili neodločen rezultat.V zadnji minuti sodnikovega podaljška pa so se Norvežanom odprla vrata do zmage, ko je Kelhar v kazenskem prostoru napravil prekršek in sodnik je pokazal na najstrožjo kazen. J.A.Riise je bil iz enajstmetrovke uspešen in domačine pripeljal do zmage. Slovenija tako ostaja po dveh tekmah še brez osvojene točke in je na samem repu kvalifikacijske skupine.

Svoj debitantski nastop je dočakal tudi 19 letni vratar Jan Oblak, ki je ob enajstmetrovki zadel smer strela, vendar je bil strel preveč natančen, da bi mu ga uspelo ubraniti. Prav tako pri prvem golu Hendriksena ni imel veliko možnosti saj se je žoga po strelu iz daljave odbila naravnost Hendriksenu, ki pa take priložnosti ni zamudil in žogo rutinirano pospravil v mrežo. Oblak pa je lahko le nemočno opazoval. Dokazal je, da gre za vratarja na katerega se slovenska reprezentanca lahko zanese in da je kljub svoji mladosti sposoben braniti tudi velike tekme in predstavlja svetlo prihodnost slovenskega nogometa.

Kljub prevetreni reprezentanci in boljši igri, kot smo jo pokazali v petek proti Švici je Slovenija ostala praznih rok. Norveška reprezentanca še kar ostaja neosvojljiva trdnjava za naše fantje. V šestih tekmah proti Norveški smo izgubili petkrat in enkrat odigrali neodločeno. Upajmo lahko, da v sedmo gre rado, ko bomo Norvežane pričakali na domačem stadionu in pred domačimi navijači.